با بازداشت سه روزنامهنگار آمریکایی و ایرانی در تاریخ 30 تیر 1393، تعداد روزنامهنگاران و وبلاگ نویسان زندانی در ایران به 65 نف افزایش یافته است و این تعداد زندانی ایران را در رتبه نخست ناقضین حقوق روزنامهنگاران قرار داده است.
در تاریخ 30 تیرماه 1393سه روزنامهنگار آمریکایی-ایرانی در تهران بازداشت شدند: جیسون رضاییان (روزنامهنگار سی وهفت ساله ایرانی – آمریکایی که از سال 2012/ 1391 همکار روزنامه واشنگتن پست در ایران بوده است)، همسرش یگانه صالحی (دارای تابعیت ایرانی و همکار نشریه انگلیسی زبان نشنال در امارات متحده عربی) و یک عکاس – خبرنگار مستقل (دارای ملیت آمریکایی که با بسیاری از رسانهها همکاری داشته است و خانواده وی خواهان انتشار نامش در رسانه ها نیست). علل بازداشت، نهاد بازداشت کننده و همچنین محل بازداشت آنها هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرده است 10نفر از این روزنامهنگاران و وبنگاران، زن هستند که 3 تن از آنان نیز تابعیت دوگانه دارند و از شهروندان خارجی محسوب می شوند. همچنین 7 تن دیگر از این 10نفر، به 6 ماه تا 20 سال حبس محکوم شدهاند.
از سوی دیگر ساجده عرب سرخی، روزنامهنگار و وبنگار در پی احضار از سوی دادسرای مستقر در زندان اوین، 27تیرماه برای سپری کردن مدت محکومیت یک ساله خود روانه زندان اوین شد. وی پس از بازگشت به کشور در شهریورماه 1392بارها از سوی اطلاعات سپاه پاسدران احضار و بازجویی شده بود.
ساجده، فرزند فضلالله عرب سرخی یکی از فعالان سیاسی اصلاحطلب است که پس از دهمین انتخابات ریاست جمهوری بازداشت و زندانی شده بود. قابل ذکر است که پیش از او، مرضیه رسولی نیز در تاریخ 17 تیرماه برای پشت سر گذاشتن 2سال زندان و 50ضربه شلاق به زندان اوین فراخوانده شده بود.
همچنین در تاریخ 29خرداد، ریحانه طباطبایی، روزنامهنگار، برای سپری کردن 6ماه حبس و در تاریخ 17خرداد، مهنازمحمدی خبرنگار و مستندساز برای سپری کردن 5سال محکومیت قطعی روانه زندان اوین شدند. صبا آذرپیک دیگر زندانی سیاسی است که توسط اطلاعات بازداشت شده و از اطلاعیه گزارشگران بدون مرز نسبت به وضعیتش اظهار نگرانی شده است. اتهام آذرپیک تهیه گزارش تحقیقی درباره رسانههای حمایت شده از سوی سپاه پاسداران اعلام شده است.
زندانیان زن رویا صابرینژاد نیکبخت، ملیت بریتانیایی و فریده شاهگلی، ملیت آلمانی دارند. این دو برای فعالیت در شبکههای اجتماعی و نوشتن در صفحه شخصی خود در فیسبوک، بازداشت و به زندان محکوم شدهاند. تا امروز دولتهای بریتانیا و آلمان درباره این دو به شکل رسمی واکنش نشان ندادهاند.
صابرینژاد نوبخت که برای دیدار با خانوادهاش به ایران سفر کرده بود، از مهرماه 1392در زندان بهسر میبرد. او در تاریخ 6خرداد 1393، از سوی شعبه 28دادگاه انقلاب تهران به 20سال زندان محکوم شده است. اتهام این روزنامهنگار نوشتن جمله «همه چیز اینجا مذهبی است» در فیسبوک عنوان شده و به «اقدام علیه امنیت ملی و توهین به مقدسات اسلامی» محکوم شده است.
در همان روز، از سوی شعبه 28دادگاه انقلاب تهران 7وبنگار دیگر نیز به حبسهای سنگین زندان محکوم شدند.
فریده شاهگلی در تاریخ 31اردیبهشت ماه 1393 برای سپری کردن سه سال حبس روانه زندان اوین شد. وی نیز به دلیل طرح دیدگاههایش در صفحه فیسبوک با اتهاماتی چون «تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبر نظام» روبهرو شده است. این روزنامهنگار پس از 25سال اقامت در آلمان، در سال 1391 برای دیدار با خانوادهاش به ایران می رود و در همان زمان بازداشت و ممنوع الخروج می شود.
ایران با 65روزنامهنگار و شهروند وبنگار زندانی، یکی از 5 زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای و بزرگترین زندان جهان برای روزنامهنگاران و وبنگاران زن به شمار میرود.