شه‌ممه‌ 23 تشرینی دووه‌م 2024

زنان کُرد در صفوف پیشمرگه‌: بدون تفاوت‌ و امتیاز ویژه

حضور زنان کُرد در صفوف پیشمرگه‌ پیشینه طولانی دارد و نقش این نیرو بر خلاف تصورهای رایج و اغلب ارتشها، پشت جبهه‌ای و جهت امدادرسانی و حتا در ذخیره و ضمن نیروهای مرد نیست. نیروی ویژه زنان در مقر فرماندهی ٧٠ اقلیم  کُردستان مستقر در ١٠ کیلومتری غرب شهر سلیمانیه بعنوان تنها یگان تخصصی زنان پیشمرگه کُرد هم اکنون سرگرم بررسی نقشه‌های مشارکت بیشترشان هستند در حافظت از مرز ١٠٥٠ کیلومتری با داعش و جایگزین شدن با نیروهای رزمنده در نقاط درگیری.

‘ناهیده احمد رشید’، مسئول نیروی ویژه زنان، از اعضای قدیدمی اتحادیه میهنی کُردستان و از موسسین این نیرو است؛ او در خصوص میزان توانایی رزمیشان برای مشارکت در جنگ با داعش گفت: هیچ ویژه‌گی‌ای نیروی زنان را از مردها جدا نکرده‌ است و ما در حال حاضر در آماده باش کامل به سر میبریم. او میگوید هیچ تفاوت و امتیاز ویژه‌‌ای نیروهایشان در وزارت پیشمرگه اقلیم کُردستان را از مردها جدا نمیکند و در کارهای روزمره و مراحل عملیاتی هم همگام با مردها پیشمرگه مسئولیت پذیر هستند.

نیروی زنان مقر فرماندهی ٧٠ سلیمانیه تنها نیروی سازمان یافته زنان در اقلیم کُردستان است و آنگونه که فرمانده این نیرو میگوید در تاریخ ١١/١١/١٩٩٦ تاسیس شده است. سرهنگ دوم ناهیده در مورد چگونگی تاسیس نیروی زنان گفت: ‘پس از انتفاضه ١٩٩١ و آزادسازی کُردستان از دست نیروهای بعث، بهمراه چند دوست دیگرم برای تامین امنیت بیشتر شهر سلیمانیه نیروی ویژه زنان را پایه‌گذاری کردیم، این کار ما بدون توقع مادی و داوطلبانه بود، بطوریکه ٦ ماه هیچگونه هزینه‌ و حقوقی دریافت نکردیم’. در خصوص چگونگی تغییر ماهیت و نقش این نیرو از شهری به یک نیروی خاص و رزمنده گفت: ‘شرایط کُردستان و مشارکت همیشگی زنان در دفاع از میهن اینگونه اقتضا کرد که ما در ارتش کُردستان ادغام شویم.’

در حال حاضر نیروی ویژه زنان پیشمرگه کُردستان مشغول انجام کارهای روزانه داخل پادگان و رسد مرزهای اقلیم هستند. آنها میگویند مشتاقانه آماده حضور در جبهه جنگ با داعش هستند، اما فرماندهی کل قوا و فرمانده نیروهای ٧٠ اقلیم هنوز آنرا لازم ندانسته‌اند.

‘آواره حسیب حکیم’ پیشمرگه زن ٢٠ ساله و اهل کرکوک از نیروهای ویژه زن در این فرماندهی است. او میگوید پس از اعزام نیروهای زیادی به مرزهای اقلیم با داعش اکنون کار آنها بیش از گذشته شده و بیشتر زنان جای خالی نیروهای اعزامی را پر کرده‌اند. او که متاهل و ساکن کرکوک است گفت: ‘بستگانم به پیشمرگه بودنم افتخار میکنند، پیشمرگه بودنم اختیاری بوده و این را جوابی میدانم به افکار مردسالارانه که کارهای سخت و خطرناک را مختص به مرد میداند. فکر میکنم پیشمرگه زن اهمیت و نقش مهمی دارد’.

اطلاعات بیشتر:

_ سرهنگ دوم ناهیده احمد رشید، اهل سلیمانیه و فرمانده نیروی زنان پیشمرگه کُردستان، فارغ التحصیل سال ١٩٩٣ از دانشکده نظامی در اربیل است. دو بار در پیکار با اسلام گرایان در سال ١٩٩٥ شرکت کرده و از زنان شناخته شده در اقلیم کُردستان است.

_ آنگونه که مسئول نیروی زنان پیشمرگه میگوید، این نیرو پس از تاسیس سریعا رشد کرده و در تمام روندهای دفاعی اقلیم کُردستان موثر بوده است. طی سالهای ٢٠٠٠-٢٠٠١ برای اولین بار ١١ تن از پیشمرگه‌های زن در دوره‌های ویژه دانشکده نظامی ‘قلاچوالان’ شرکت کرده‌اند؛ این نیرو تاکنون بیش از ٥٠ افسر زن را آموزش داده‌ و در عملیات پاکسازی دو نقطه حومه کرکوک و شهر خانقین از بقایای رژیم بعث در سال ٢٠٠٣ شرکت کرده‌اند. همان سال ٧٠ پیشمرگه زن آموزش دیده این نیرو به مناطق مرزی اعزام شده‌اند. نیروی ویژه زنان در زمینه فعالتهای فرهنگی از جمله پروژه‌های عمرانی و کمک به نیازمندان و آسیب دیدگان نیز برنامه‌های مداوم دارد.


					
									

بابەتی هاوپۆل

ماموستا ابراهیم سلیمی به سه سال حبس محکوم شد

ماموستا ابراهیم سلیمی، امام جمعه مسجد “چهار یار نبی” پیرانشهر توسط دادگاه ویژه روحانیت ارومیه …

وەڵامێک بنووسە

پۆستی ئەلیکترۆنییەکەت بڵاوناکرێتەوە. خانە پێویستەکان دەستنیشانکراون بە *

ئەم ماڵپەڕە لە ئەکیسمێت بۆ کەمکردنەوەی هەرزە واڵە و سپام سوود دەگڕێ. فێربە چۆن زانیاری بۆچونەکانت ڕێکدەخرێت.