کشته شدن یک خلبان ایرانی در سامرا و انتشار تصاویر تشیع جنازه او در رسانههای داخلی، بازتابی گسترده در خبرگزاریهای خارجی داشته است. دولت ایران گفته بود که برای مقابله با داعش، نیروی نظامی به عراق نمیفرستد.
خبرگزاری “ایرنا” در روز شنبه ۱۴ تیر از کشته شدن یک سرهنگ خلبان به نام “شجاعت علمداری مورجانی” در سامرا خبر داد. تشییع جنازه وی روز ۱۳ تیر در نماز جمعه شیراز و در برابر حرم شاهچراغ برگزار شده و محل خاکسپاری او، روستای “خانمه خمیس” در منطقه دارنگون شیراز بوده است.
رسانههای حکومتی جزییاتی در باره چگونگی کشته شدن شجاعت علمداری مورجانی ننوشتهاند. آنها با انتشار تصاویر تشییع جنازه، به ذکر این اکتفا کردهاند که وی در حین دفاع از “حرم اهل بیت” جان باختهاست. روشن نیست شجاعت علمداری مورجانی در ماموریت پروازی کشته شده یا خارج از کابین هواپیما و روی زمین.
حرمین عسکرین در سامرا قرار دارند و بمبگذاری القاعده در آنها در هشت سال قبل، منازعات خونینی میان شیعیان و سنیها ایجاد کرد که به بهای جان هزاران نفر تمام شد.
“مدافعان حرم”، بخشی از نیروهای سپاه قدس به فرماندهی قاسم سلیمانی هستند. این سپاه که شاخه برون مرزی سپاه پاسداران ایران خوانده میشود، در جنگ داخلی سوریه نیز حضور داشته و دارد. مقامات جمهوری اسلامی این حضور را تکذیب نکردهاند و مدعی هستند که همکاری نیروهای قدس در سوریه، جنبه آموزشی و پشتیبانی دارد.
“سپاه قدس در عراق”
در نخستین روزهای پیشروی داعش در عراق، خبرهای تایید نشده از حضور قاسم سلیمانی موسوم به «حاج قاسم» در بغداد حکایت میکردند. روزنامه ٰ”گاردین” چاپ لندن روز ۱۲ ژوئن در گزارشی نوشت که سلیمانی برای دیدار با رهبران گروههای شبهنظامی شیعی و روسای قبائل و به منظور “تدارک دفاع از بغداد” وارد پایتخت عراق شده است.
آن زمان خبر حضور قاسم سلیمانی و نیروهای سپاه قدس از سوی محمد مجید الشیخ، سفیر عراق در تهران تکذیب شد.
حسن روحانی پیشتر در واکنش به شرایط ناشی از پیشروی داعش در عراق، اعلام کرده بود که کشورش برای حراست از اماکن مقدس شیعی در عراق از هیچ کمکی به این کشور مضایقه نخواهد کرد؛ هرچند به آنجا نیرو اعزام نمیکند.
خبر کشته شدن خلبان ایرانی، دو روز پس از اعلام حضور جنگندههای سوخوی متعلق به ایران در عراق منتشر شده است
موسسه تحقیقات استراتژیک در لندن چهارشنبه دوم ژوئيه اعلام کرد که ایران دستکم سه جنگنده “سوخوی ۲۵” در اختیار نیروی هوایی عراق گذاشته است. در گزارش این موسسه آمده بود که شماره سریال این جنگندهها و شکل و شمایل استتاری آنها به نیروی هوایی ایران تعلق دارند.
وزارت دفاع عراق رسما اعلام کرده است که چندین فروند جنگنده دست دوم سوخو از روسیه و بلاروس خریده است. گفته میشود که جنگندههای ارسالی از سوی ایران، همان جتهای عراقی هستند که در جنگ دوم خلیج فارس به ایران رفتند تا به چنگ آمریکاییها نیفتند. پس از پایان جنگ خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران این جنگندهها را پس نداد و به عنوان بخشی از غرامت جنگ هشت ساله نزد خود نگاه داشت