سال ٩٢ را می توان سال سرکوب فعالین کارگری، بازداشت دانشجویان، ممنوعیتهای تحصیلی، اعدام زندانیان سیاسی، اعدام های دسته جمعی مخفیانه، افزایش اعدامهای خیابانی و در ملا عام، امنیتی کردن شهرها و مرزها از جمله مناطق کردنشین نامگذاری کرد. احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در خصوص ايران درسال ٩٢ اعلام داشت که بحران حقوق بشر ايران نبايد در سايه تعاملات غرب با ایران به دست فراموشي سپرده شود. وی مجازات اعدام پس از انتخاب روحاني به رياست جمهوري را دارای سیر صعودی برشمرد و نقض آذکار حقوق بشر در ایران را امری جدی و قابل بررسی دانست.
ازطرفی هم بنابر گزارشهای مشروحه از نهادهای حقوق بشری بیش از ٣٠٠ زندانی در کرمانشاه منتظر به اجرای حکم اعدام خود به سر می برند. بنابر گزارشات منتشر شدهی متعدد در نیمه اول سال ٩٢ ١٢٥ شهروند کورد به اتهام فعالیتهای سیاسی، فرهنگی و مدنی از سوی نیروهای امنیتی ایران بازداشت شده اند. ١٣٠ فعال کارگری در ایران بازداشت شدهاند.
١٥٠مورد بازداشت و فشار امنیتی برای پیروان ادیان نیز قسمتی از آمار نقض آشکار حقوق بشر در ایران سال ٩٢ میباشند. در خلال این آمار نیز رقمی بالغ بر ١٥٠ مورد زندانی سیاسی در حال سپری شدن مدت حبس و همچنین محکومین به اعدام مشهود و چشمگیر است که اکثرا در زندانهای اوین، رجایی شهر و قزلحصار محبوس میباشند. البته این آمار جدای از ارقامی است که در دیگر زندانهای محلی و استانی محبوس میباشند و نیز همچنین آن دسته از زندانیانی که در بازداشتگاههای وزارت آتلاعات محبوس بوده و متاسفانه دسترسی به آمار و تعداد آنها میسر نبوده است. حوزه دانشجویی نیز بیش از ١٠٠ مورد بازداشت، اخراج و ممنوعیت تحصیلی را در برداشته است که توسط حراست دانشگاه ها و یا با دخالت مستقیم نهادهای امنیتی صورت گرفت است.
در بخش آمارهای اعدام نیز میتوانم به یکی از انتشارات موثق اشاره نمایم که توسط سایت خبررسانی کوردپا منتشر گردیده است و به شکل نموداری و توضیحی به شکل ذیل بیان شده است. در سال گذشتە، حکم اعدام ٢٥ زن در زندانهای حکومت اسلامی ایران بە اجرا در آمد کە ٧ مورد از این احکام در زندانهای ارومیە و کرمانشاه صورت گرفته است.
بنابە آمار بە ثبت رسیدە در مرکز آمار آژانس کُردپا، طی سال ٩٢ حکم اعدام ٢٥ زن در زندانهای ایران بە اجرا در آمدە است کە همگی بە علت ” ارتکاب جرایم اجتماعی” به ویژه خرید و فروش مواد مخدر میباشد. جدول زیر مشخصات، تاریخ اعدام، محل اعدام و اتهام زنانی را کە طی سال گذشتە در ایران اعدام شدند را نشان میدهد.
طبق این جدول بیشترین آمار اعدام زنان در زندان مرکزی ارومیە با ٦ مورد و بعد از آن زندان مرکزی زاهدان با ٥ مورد بە ثبت رسیدە است. همچنین طبق نمودار ذیل، ١٨ مورد (٧٢%) از ٢٥ مورد از اجرای حکم اعدام، بە دلیل قاچاق مواد مخدر بوده و نیز قتل عمد با ١٦% در جایگاه دوم آمدە است. ٣ مورد از موارد اجرای حکم اعدام نیز نامشخص بودە است. هماکنون بیش از ۱۰ زن در زندان زنان قرچک ورامین در انتظار اجرای حکم اعدام بسر میبرند که سن اکثر آنها زیر ۳۰ سال می باشد. از جملهی این زندانیان میتوان سحر مهابادی ۲۷ ساله و ریحانه جباری ۲۸ را نام برد.