گزارشگر ویژه سازمان ملل برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران گفت که وضعیت حقوق بشر در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی بدتر شده است. او گفت مردم ایران نگراناند که مذاکرات هستهای بر بحث حقوق بشر در ایران سایه بیافکند.
سازمان ملل متحد نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرد. به گزارش این سازمان، پس از گذشت یک سال و نیم از آغاز کار حسن روحانی به عنوان “رئیس جمهور اصلاحطلب” نیز حقوق بشر در ایران همچنان پایمال میشود.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه (۱۶ مارس / ۲۵ اسفند) در جمع خبرنگاران در ژنو گفت که وضعیت حقوق بشر در ایران در برخی عرصهها حتی بدتر از گذشته شده است.
احمد شهید به پیگرد منتقدان حکومت جمهوری اسلامی اشاره کرد و نیز به افزایش شدید اعدام مربوط به پروندههای مواد مخدر، روابط جنسی خارج از ازدواج یا پروندههایی با اتهام ناروشن “اقدام علیه امنیت ملی”. احمد شهید گفت که چنین موارد تخلفی را “بسیار سخت” برشمردن و صدور حکم اعدام برای آنها بر خلاف هنجارهای حقوقی بینالمللی و غیرمجاز است.
شهید گفت که تنها در ده هفته اخیر ۲۵۲ نفر در ایران اعدام شدهاند. در سال گذشته (۲۰۱۴) ۷۵۳ نفر در ایران اعدام شدند که ۲۵ تن از آنان زن و ۱۳ نفر از آنان نوجوان بودند. با توجه به جمعیت ایران، در هیچ کشوری به اندازه ایران مجازات اعدام اعمال نمیشود.
فشار بر منتقدان حکومت
افزون بر این، احمد شهید به مقامات جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد که منتقدان به حکومت را زیر فشار میگذارند و به زندان میاندازند. او گفت که رهبران جمهوری اسلامی همچنان منتقدان خود را “میترسانند، بازداشت، تعقیب و حبس میکنند”.
احمد شهید همچنین این ادعای مقامات جمهوری اسلامی را باورنکردنی خواند که میگویند روزنامهنگاران، فعالان حقوق بشر، وکلا و سیاستمداران اپوزیسیون نه به خاطر فعالیتهای مختص شغل خود، بلکه به دلیل اقداماتشان علیه امنیت ملی کشور زیر پیگرد هستند.
او گفت که ایران بالاترین آمار دستگیری روزنامهنگاران را دارد.
بسیاری در غرب امیدوار بودند که با انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود یابد. به گفته احمد شهید، اما سیاستمداران تندرو در ایران میخواهند که چهره روحانی را مخدوش کنند.
حقوقبشر در سایه مذاکرات اتمی
احمد شهید در حالی در ژنو درباره اوضاع حقوق بشر در ایران سخن گفته است که همزمان هیاتهای نمایندگی ایران و کشورهای گروه ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) نیز در لوزان در حال گفتوگو درباره پرونده هستهای ایران هستند.
گزارشگر سازمان ملل متحد ضمن استقبال از مذاکرات هستهای ایران گفت که او نیز خواستار صلح و ثبات است. شهید افزود که اما مردم ایران نگراناند که مذاکرات هستهای مانع بحثی موثر درباره وضعیت حقوق بشر در ایران شود.
قرار است احمد شهید گزارشی درباره وضعیت حقوق بشر در ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کند.