عوامل نامساعد طبیعی و سوء مدیریت انسانی در دو استان کرمانشاه و ایلام موجب شده که درختان بلوط زاگرُس در خطر نابودی کامل قرار گیرند.
به گزارش ماف نیوز، درختان بلوط منطقه بر اثر مشکلات مختلفی نظیر خشکسالی، ریزگردها، تغییر اقلیم آب و هوایی و نیز فعالیتهای عمرانی و آتشسوزی دچار نابودی کامل و از بین رفتن نماد زیبایی زاگرُس شده است.
درختان بلوط، ۹۰ درصد از پوشش ۶۰۰ هزار هکتاری جنگل استان ایلام و بخش عمدهای از مناطق استان کرمانشاه را تشکیل میدهند.
وجود “بیماری زغالی بلوط” که هیچگونه درمانی ندارد، شرایط لایهلایه شدن پوست تنهی درختان و هجوم آفات چوبخوار را فرآهم آورده و لطمات جبرانناپذیری را به اکوسیستم این دو استان تحمیل کرده است.
طرح پیشگیری از خشکیدگی درختان بلوط در یکصدهزار هکتار از عرصههای مناطق جنگلی راه را به جایی نبرده و در این ارتباط دست به دامان “همکاری آحاد مختلف مردم بومی” شدهاند.
بارش متوالی ریزگردها باعث گردیده که روزنهی تنفسی درختان مسدود و خشک شده و اقداماتی نظیر حذف درختان خشک و آفتزده و بیمار و خارج کردن آنها از جنگلها و نیز هرس بهداشتی نتیجهی ملموسی درپی نداشته باشد.
ایلام در بین ۱۱ استان زاگرس نشین در ردهی چهارم در زمینهی میزان مساحت جنگل قرار دارد و بر اساس برآورد انجام شده نزدیک به 10 درصد از ۶۴۲ هزار هکتار جنگلهای بلوط استان ایلام خشک شدهاند و سهم کرمانشاه نیز در خشکیدگی جنگلها، سهمی مشابه استان ایلام است.
عُمق فاجعه وقتی نمایان میشود که بدانیم ۵۰۰ سال طول میکشد تا یک درخت بلوط بزرگ شود و نهادهای حکومتی تاکنون برنامهای مدون و سراسری در منطقه نداشته و کمترین توجه را به استان مبذول داشتهاند.
طی یک سال اخیر به دفعات خبرگزاریهای حکومتی از فاجعهی زیستمحیطی در دو استان ایلام و کرمانشاه گزارش تهیه نمودهاند اما تاکنون نهادهای متولی و ذیربط در این باره هیچ اقدامی انجام ندادهاند.
دو استان ایلام و کرمانشاه، دارای بیش از ۳۵ پستاندار و ۱۸۳ پرنده و از مناطق با ارزش و زیبای ایران با حساب میآیند.