شه‌ممه‌ 23 تشرینی دووه‌م 2024
رشاد مصطفی سلطانی

اتحادیه‌ زنان مریوان / رشاد مصطفی سلطانی

 اتحادیه‌ زنان مریوان تشکیلاتی غیره‌ حزبی ،که‌ بیانگر افق های دمکراتیک ، بینش های متفاوت و همکاری های مدنی بود .

  سوید ، آبانماه‌ 1392 شمسی

        مکان : شهر مریوان.

        زمان  : در آستانه‌ی قیام ملت های ایران.

       ابزار : بنیان نهادن اولین ارگان سیاسی زنان. ‌

       عنوان : اتحادیه‌ زنان مریوان.

        هدف: ارتقا آگاهی زنان بر بطن مبارزات مدنی.

      تاریخ آینه‌ و حکایت خوان فاز سیاسی جوامع بشری است . تابلوئی که‌ بر دیوار ساختمان محقری در مریوان نصب شده‌ ، هزاران قصه‌ و یادگار جاویدان را در خود پنهان کرده‌ است . این تابلو در ظاهر  میدان محدود و کوچکی را به‌ چشم منتقل می سازد. اما در حقیقت فاز تاریخی حساس و جاویدان و سرفرازی را در بطن خویش دارد و بلا شک گویاتر از هزاران نامه‌ است . این تابلو حاصل رنج و فداکاری  شبانه‌ روزی دختران و زنان انقلابی مریوان بوده‌ تا، توانسته‌ بر دیوار ساختمانی کوبیده‌ شود . زمانیکه‌ این تابلو بر قامت شهر آزادگان نمایان شد ،پیشمرگ های  جان بر کف “کۆمه‌ڵه‌ ” حاکمیت شهر را در سطوح مختلف تقبل کرده‌ بودند . ارتجاع  در قالب مکتب قرأن ، قیاده‌ موقت و فئودال های کهنه‌ ساواکی متشکل در تشکیلات اسلامی- عشایری  با این تشکیلات غیره‌ حزبی، بشیوه‌های نهان و آشکار دهن کجی و مخالفت میکردند . زنان و  دختران انقلابی که‌ در این تشکیلات خود را یافته‌ و متشکل کرده‌ بودند ،در جوار مردم قهرمان مریوان و پیشمرگانش ، در ارتقا دادن آگاهی سیاسی و مدنی به‌ ” زنان ” چه‌ در سطح روستاها و چه‌ در سطح شهر مریوان فداکارانه‌ و نستوه‌ و با عزمی راسخ در تلاش بودند . اتحادیه‌ زنان مریوان تشکلی دمکراتیک و ابتکاری خردمندانه‌ و حکیمانه‌  بود، که‌ بر بستر و زمینه‌ فرهنگی و سیاسی دوره‌ی مشخصی از جنبش مترقی و سیکولار کردستان شکل و پا گرفت .  اولین تشکیلات زنان است که‌ برای اولین بار در جامعه‌ کردستان متولد شد . بعید بنظر میرسد که‌ ” تاریخ” چنین ارگان و نهاد پر نفوذی و صاحب اتوریته‌ای را در مناطق دیگر کردستان (  که‌ در ترکیه‌، عراق و سوریا و ارمنستان قرار دارند) ثبت کرده‌ باشد. در این تشکل بینش ها و تفکرات مختلف ، درجوار هم و در جهت خدمت به‌ مسایل زنان همدیگر را به‌ عناوین گوناگون تحمل کرده‌ و بهمین علت یکی از نهاد های مردمی، دمکراتیک و مدنی شهر مریوان بود . آوازه‌ و شهرت این اتحادیه‌ مرزها را بسرعت در نوردید و گویا ماسمیدیای جهانی مطالبی ارزنده‌ و معتبر در وصف این ارگان دمکراتیک پخش کرده‌اند .  هژمونی و اعتبار و وزن سیاسی  این اتحادیه‌ در وهله‌ی اول مرهون زحمات رهبر صادق و کاریزمای کۆمه‌ڵه‌ ،هم چنین دختران و زنان انقلابی کۆمه‌ڵه‌ و در مراحل  بعدی  تلاش های سازمان ها سیاسی فعال در مریوان بود . در این تشکل دمکراتیک زنانی که‌ اعضاء،هوادار و فعال سیاسی کۆمه‌ڵه‌ بودند اکثریت را داشته‌ و زنان دیگری از سازمان های پیکار ، چریک های فدائی، راه‌ کارگر ، حزب توده‌ و اتحادیه‌ کمونیست ها حضور داشتند . اتحادیه‌ زنان مریوان، در مقیاس منطقه‌ای صاحب اتوریته‌ و نفوذ گسترده‌ای بود ، اما در مقیاس تاریخی، مستقیمأ نقش خود را بر تارک و پیشانی تاریخ حک کرده‌ ودر بعد سیاسی قدمی فوق العاده‌ بزرگ و جاویدان بر داشته‌ است.  دختران و زنان انقلابی که‌ در این اتحادیه‌ فعال و شبانه‌ روز در تلاش بودند،‌ کاتگوری مردسالاری، ارتجاع اسلامی، فضای میلیتاریزه‌ مریوان، قید و بند افکار فسیلی و  زهر آلود خانوادگی  را با شهامت و جسورانه‌ نپذیرفتند و ارزشی برای این موانع قایل نبودند. اسامی آنهائی که‌ بذر بینش عدالت خواهی را در میان  تهیدستان منطقه‌‌ مریوان پخش کردند چنین است :

 1- فاطمه‌ محمدی 2- ملکه‌ مصطفی سلطانی 3- ناهید محمدی   4- شمسی سلیمانی5- سعدیه‌ نسیمی 6- مرضیه‌ فریقی*      7 – معصوم خالدی 8-  مهری گداز گر 9- طلعت خالدی 10-شرافت قاسم نژاد ( پیشگام )    11- دلیله‌ رستمی( فعال کانون دانش اموزان )         12 – فراست قاسم نژاد   13- ج- رستمی(پیشگام )14-  داده‌ نجیبه       ‌15 – گاف . فی  16- نون، قاف 17-چیمن دارابی 18- نون ، دال         19- بێ ، میم عین الف  20- نون ، قاف  21- لام ، کاف ‌ 22- نون ، نون  23- نون ، صاد زی 24- فی، صاد زی ‌ 25- کاف ، کاف  26-  آلف ، الف  27- نون ،ا لف   28-  … 29-  … 30- …

 پایان  نوامبر    2013   

   *  در غنا بخشیدن به‌ این سند تاریخی اگر، کسی خاطره‌ و مطلب  تازه‌ای دارد میتواند آنرا اضافه‌ نماید و مرا رهین منت خویش نموده‌ و  در این رهگذر  بی نهایت سپاسگذارم.                                                                        

روشنگری های لازم:

1- Mullahs  Without Mercy – Human rights and Nuclear              Weapons  by: Geoffrey Robertson

 First published in Great Britain in 2012.

 1-  کتاب بالا بزبان انگلیسی منتشر گردیده ‌و ‌ بینش و مواضع سیاه‌ تر از سیاه‌ جمهوری اسلامی ایران  نسبت به‌ زنان ، بگونه‌ای در آن منعکس شده‌ است.  میتوان تیتر کتاب را این چنین ترجمه‌ نمود.                      ” ملاهای بی رحم و بی وجدان ! “

2-  متاسفانه‌ در میان فعالان اتحادیه‌ زنان خانم” مرضیه‌ فریقی” که‌ از خوانندگان موفق و محبوب آواز کلاسیک بوده‌ و خدمات داوطلبانه‌ای به‌ کودکان کردستان ارائه‌دادند، در کشور سوید فوت کردند. یاد مرضیه‌ ی عزیز و گرانمایه‌ در دل میلیون ها انسان زنده‌ و گرامی است.

بابەتی هاوپۆل

قفس، یادداشت چهارم: پیش‌بند “به یاد سپیده فرهان”

مژگان کاوسی تا کنون دو بار بازداشت شده‌ام و هر دو بار در خانه‌ی خودم؛ …

وەڵامێک بنووسە

پۆستی ئەلیکترۆنییەکەت بڵاوناکرێتەوە. خانە پێویستەکان دەستنیشانکراون بە *

ئەم ماڵپەڕە لە ئەکیسمێت بۆ کەمکردنەوەی هەرزە واڵە و سپام سوود دەگڕێ. فێربە چۆن زانیاری بۆچونەکانت ڕێکدەخرێت.