جمعی از فعالین محیط زیست کردستان در اعتراض به آبگیری سد داریان و نابودی چشمه تاریخی بل اعتصاب غذا کردند.
بر اساس گزارشهای دریافتی یکی از فعالان محیط زیست کُردستان و سخنگوی کمپین نجات کانی بل، با انتشار پیامی اعلام کرد که همراه با شمار دیگری از فعالن محیط در اعتراض به عدم توجه مسئولین به تخریب محیط زیست و نابودی چشمه بل دست به اعتصاب می زنند.
“سهیلا محمدی” در این نامه می نویسد “اگرمن وسایر همراهان کمپین ودوستان عزیز در برابر چنین مسئلەای دست بە اعتصاب غذا زدەایم تنها هدف ما نشان دادن اعتراضمان در برابر بی اهمیتی مسئولین کشور و وزارت نیرو درقبال چنین رخداد مهمی بود کە در تاریخ تخریبهای محیط زیست بی سابقە بودە کە جشمەای با انهمە مزایا و اهمیت تاریخی ومکان مذهبی چنان بی رحمانە در معرض نابودی قرار بگیرد”.
همچنین شنو ترکیبی، صابر قادری از فعالین مدنی لیلاخ در حمایت از کمپین نجات کانی بل از امروز 16 آذر دست به اعتصاب غذا زدند.
همزمان چندین انجمن محیط زیست در بیانیه های جداگانه نگرانی خود را در مورد احتمال نابودی کانی بل اعلام کردند.
در ذیل این بیانیه هارا میخوانید:
بیانیه مشترک شبکه انجمن های محیط زیستی استان کردستان در رابطه با نابودی کانی بل خطاب به رئیس جمهور
جناب رئیس جمهور (( کانی بل)) شصت و چهارمین میراث طبیعی ایران ،یکی از چشمههای تاریخی است که از دیرباز وتاکنون جایگاه تفرج و تقدس مردم کُردنشین بوده است، چشمه بل که در زبان کردی به آن کانی بل میگویند یکی از استثناهای طبیعت ایران و جهان است که به خاطر ویژگی ها و موقعیت جغرافیایش یکی از نمونه های نادر و استثنای طبیعت میباشد ، دبی این چشمه چهار هزار لیتر در ثانیه است یعنی در هر ثانیه چهار هزار لیتر خروجی آب دارد که از این نظر هیچ چشمه ای در دنیا مشابه چشمه بل نیستو همچون رودی خروشان، حجم عظیمی از آب پاک و قابل شرب را از دل کوههای اورامان کردستان بیرون میکشد و میتواند آب شرب شهری با ٢میلیون نفر جمعیت را تامین کند. ویژگی دیگر کانی بل اهمیت تاریخی این چشمه در نزد مردمان کردستان است به طوری که فرهنگ چندین هزار ساله اورامانات با خروش این چشمه عظیم چنان عجین گشته که همواره در ادبیات شفاهی و فولکلوریک مردم منطقه نمود داشته و پیوند خورده و محبوبیت بی نظیری در دل مردمان کردستان دارد حال با در نظر گرفتن این ویژگیها و موارد دیگر چشمه بل در آستانه خفه شدن توسط سد داریان است ، سدی که به مانند غده ای سرطانی علاوه برخفه کردن چشمه بل اکوسیستم منطقه را به کلی نابود و تغییر میدهد.جناب روحانی هنوز داغ اتش جنگلهای زاگرس سرد نشده بحث ایجاد سدها در کردستان به خصوص سد داریان بیشتر و بیشتر دل این مردم تلاشگرومظلوم را رنجانیده است . .
آقای رئیسجمهور! یادتان نرود پیرزنی را که برای وداع با سیروان آمد و رو به آن نماز خواند و دلها را به لرزه آورد. بگذارید این پیشبینیها، فقط یک رویای شیرین نباشد. نشان دهید که ظرفیت و هوشمندی نظام مدیریتی ما بسیار بالاتر از این حرفهاست. همه چشمانتظار شمایند. بهویژه جوانان اورامان که دوست دارند باز به کشاورزی و چیدن انار از باغهای دره سیروان فکر کنند و خواب ترسناک حاشیهنشینی، دستفروشی و آوارگی در پاوه، سنندج و تهران را نبینند. حتی حیاتوحش مناطق حفاظتشده شاهو و کوسالان هم این روزها دعا میکنند؛ آنها که غصهدار تفکیک و از هم گسستگی زیستگاهشان بهواسطه دریاچه سد هستند.در هر پروژه و طرحی باید توسعه یافتگی فرهنگی را در نظر بگيریم و شاخص های فرهنگی آن منطقه را به عنوان پارامترهای نگاه توسعه نگر محسوب کنيم.به عنوان نمونه تخریب کانی بل و آبگيری سد داریان و همچنين سد بلبر علاوه بر اینکه باعث مهاجرت جمعيت زیادی از منطقه خواهد شد به همان نسبت زمين های کشاورزی حاصلخيز و باغات پر ثمر در زیر آب مدفون خواهد شد و این علاوه بر اینکه آوارگی افراد را موجب می گردد و به حاشيه نشينی شهرها می افزاید در دراز مدت موجب چالش در امنيت منطقه به دليل غير سکونتی شدن آن منطقه خواهد شد.به همين خاطر باید تعریف از امنيت ملی همه جوانب را در نظر بگيرد و علاوه بر توجه به فاکتورهای انسانی عوامل محيطی٬ تاریخی و زیست محيطی را از مصادیق بارز امنيت ملی به نظر آوریم.
آقای رئیسجمهور! در پایان خواست ما انجمن ها ونامه اخیر با امضای 3000نفر از اساتید و روحانیون واحزاب و فعالان محیط زیستی کشور پیگیری ونجات کانی بل است که انتظار می رود با مدیریت و تلاش همیشگی شما این «زیان جبرانناپذیر ابدی» را به یک «دستاورد ماندگار تاریخی» تبدیل کنیم.
باتشکر و احترام
شبکه انجمن های محیط زیستی استان کردستان
بیانیه رسمی انجمن سبز چیا در مورد کانی بل
آرای مردم پایه و اساس حکومتداری است
وجود و پایداری زندگی ما انسانها معطوف به حفظ و پایداری محیط زیست میباشد و هرگونه برخورد با طبیعت ما را ایجاب به دقت تمام مینماید. درسهایی که تاریخ در روبرویی با محیطزیست به ما آموخته و دسترنج تحقیقات و پژوهشهای علمی، راههای بهرهبرداری درست از طبیعت را برای ما روشن کرده و فهم ما را در برخورد با محیط زیست به حداکثر رسانده است. موقعیت امروز ما در برابر محیط زیست، دارای درک و تعریفی تازه با معیارهای غنی از سرگذشته هاست و دیگر اشتباهات فاجعه بار قابل قبول نخواهد بود. سدسازی از جمله روشهایی است که انسان جهت بهره برداری از طبیعت بکار برده و پس از سالها، دیگر اراده ی جهانی بر این است که به علت اثر تخریبی بیش از حد سد بر محیط زیست، ساخت آنها متوقف شده و در پارهای از موارد نیز حتی انهدام سدهای احداث شده را در نظر گرفته اند. متاسفانه در ایران با توجه به هشدارهای مکرر فعالان و کارشناسان محیطزیست، ساخت سدها همچنان ادامه دارد و هر روز بیش از پیش اثرات فاجعه بار تخریب سدها را مشاهده مینماییم.
سد داریان ازجمله سدهایی است که با توجه به بالاترین اثرات تخریبی در زمینههای مختلف زیستی، فرهنگی و اجتماعی، با بی توجهی کامل به نظر و اعتراض کارشناسان و فعالان محیطزیستی و دوستداران فرهنگی و اجتماعی اکوسیستم اطراف آن از جمله حساسیت بسیار بالا بر روی “کانی بل”، به مرحلهی آبگیری رسید. سد داریان یک فاجعهی ملموس و مشهود سدسازی است که با تخریب “کانی بل” یکی از بزرگترین تخریبات بر پیکرهی طبیعت و تاریخ “هورامان” و دنیا را وارد آورد.
بر همین اساس انجمن سبزچیا بدینوسیله علاوه بر برحق دانستن اعتراض و اعتصاب دوستداران محیطزیست نسبت به آبگیری سد داریان، حمایت خود در جهت رسیدن به اهداف محیطزیستی آنان را اعلام می نماید و خواستار رسیدگی فوری به درخواستهای آنان از سوی مسئولان میباشد و همچنین از اعضای خود، فعالان زیستمحیطی و عموم مردم می خواهد که توجه کامل خود را نسبت به روند اعتصاب این عزیزان معطوف داشته و از ایشان حمایت نمایند.
انجمن سبز چیا
۱۳۹۴٫۰۹٫۱۶